Luštěnina, radost největší

Myslím si, že velká většina těch, kteří tvrdí, že nemají rádi luštěniny, to říká proto, že nemají rádi to, co po nich následuje – prostě prdění. Je to společensky naprosto nepřijatelné (tedy v našich zeměpisných šířkách) a tak prostě tyto plodiny nahrazují něčím jiným, anebo je nejí vůbec. Je to škoda, protože jejich použití je naprosto široké a škála nepřeberná.
Pokud ze školní jídelny nesnášíte čočku, máte možnost zakoupit čočku červenou, která je naloupaná a bez namáčení přes noc ji pěkně v kastrolku uvařit tak za pět minut. Pokud ji vaříte např.s citrónovou kůrou, mrkví a cibulkou, polévka je téměř hotová a nemusíte tam nic přidávat. Kari a pepř plně postačí, kdo chce, osolí si. Pokud jste to uvařili moc husté (my máme pravidelně místo čočkové polévky čočkovou kaši), nezoufejte. Jednak kaše je výživnější a pokud to vychladne, rovnou to namažte na nějaký prima (z)dravý chleba a svačina je na světě. Případně se to dá zase pěkně zředit a je z toho zase polívka. Čočka se dá koupit i předvařená, ale bacha, ta fakt nabude a je z ní víc čočovice, než by jste čekali.
Klasika vedle čočky jsou fazole. Už jen letný pohled do police v obchodě vás přesvědčí o tom, že i tom největším zapadákově mají bílou, červenou a černou, případně takový ten velký mix, která je opravdu chuťově výborný. S fazolemi si můžete hrát na mexickou kuchyni od rána večera a rozhodně si s pár chilli papričkami, cibulí a zakysanou smetanou přijdete na své.
No, a pak tu mámě pár novinek – jako třeba cizrnu, mungo, fazole azuki a sóju, které se ve školních jídelnách určitě nevařily (ta sója se u nás tedy nedělala, ale pokud u vás ano, tak sorry) a s těmi se dají vařit taková ta hogo fogo jídla, jako že máte kus masa a k němu jen pár oříšků cizrny, a když to nastříkáte lakem na vlasy a vyfotíte, tak to s velkým úspěchem budou publikovat v Apetitu (třeba). Ne, dělám si srandu, na tomto poli radit nemůžu, ale kdyby jste měli chuť to vyzkoušet, doporučuji trochu probrouzdat net a mrknout se, jak se to namáčí a vaří.
Luštěniny jsou velmi doporučované, zdravé až hrůza, protože obsahují tolik vlákniny, až se to jednomu nechce ani věřit. Je sice pravda, že všechny ty recepty pro prdění nepomáhají, ale co je doma, to se počítá, a pokud máte strach, že se v práci znemožníte, uvařte si je na víkend a budete mít opravdu pádný důvod zůstat doma. Tak hodně zdaru a nezapomeňte namáčet přes noc.

Advertisements
Published in: on 8 ledna 2009 at 22:21  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2009/01/08/lustenina-radost-nejvetsi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentNapsat komentář

  1. Vynikajícím kořením (nejen) k luštěninám je staročeská bylina saturejka (satureja hortensis).
    Je příjemně voňavá, má peprnou chuť nedráždí však žaludek – a hlavně, působí přirozeně proti plynatosti.

    Luštěniny lze také dobře okořenit půlkilovým libovým bůčkem. Se saturejkou i bez saturejky, naředí třeskuté účinky luštěnin.


Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: