Kořenící směsi bez soli – Sci-fi 21.století

To by nebyli výrobci potravin, aby něco neobešli, když mohou. Když už vám lékař, zdraví či věk nedovolují solit, poměrně rychle usoudíte, že se to dá slušně nahradit česnekem, a aby jste pořád nesmrděli jako hlavní vymítači upírů, je dobré do připravovaného pokrmu vrznout nějaké to koření, bez soli, samozřejmě.
Snad nejjednodušší, téměř nejrychlejší cesta by se zdála vyrazit do obchodu a zde zakoupit několik voňavých pytlíčků a kořenit až do aleluja. Jaké vtipné překvapení ovšem čeká na běžnéhé zákazníka – čtenáře, když zjistí, že prakticky v běžném sortimentu kořenící směs bez soli neexistuje. Pěkné je číst poměr soli a ostatních surovin, které pytlík obsahuje. Osm procent je slabota, standart je 35% a tuším, že od nějakého předního výrobce jsem viděla – obsah soli 85%. Přátelé, to není prodej kořenící směsi, to je prodej soli za ceny, o kterých se nám může zdát jen při nákupu Sell de Fler…
Roztáhli jsme tedy křídla, ptali se a vypadla nám tradiční Vitana, která míchá směsi koření bez soli a ještě to na ten pytlík laskavě napíše. Taky tam nejsou glutamáty. Jen nějaká protihrudkovací směs, ale to jsem ochotna jí odpustit. Pravda, koření se nedá koupit všude, ale jaký je k tomu klíč – ptejte se Vody, ta vám poví…
Vaše zkušenosti? Vaše oblíbená kořenící směs? Obvykle nevyzývám k psaní komentářů, myslím ovšem, že dnes by vaše postřehy mohly rozšířit obzory mnohým konzumentům. A nejen obzory, i chuťové pohárky by si přišly na své. Tak lovu zdar.

Advertisements
Published in: on 20 ledna 2009 at 22:55  5 komentářů  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2009/01/20/koreni-bez-soli-%e2%80%93-sci-fi-21stoleti/trackback/

RSS feed for comments on this post.

komentářů 5Napsat komentář

  1. Petro, ty nepises o koreni ale o smesi koreni a to je veliky rozdil – sem jeste nevidel v susene paprice sul 🙂
    Krome toho k te soli sem ti psal jiz pred tim, myslim ze to zenete do extremizmu a to je zbytecne
    Marek
    jo a mam dalsi medovinu 🙂 ted zraje, po prvnim staceni vyborna 🙂

  2. Opravila jsem nazev, dekuji za upozorneni, jinak snad z clanku vyplyva, ze bych rada mela smes na ryby bez soli, smes na mlete maso bez soli apod.

  3. HMm… to je ale velika skoda pouzivat kupovane korenici smesi – vzdycky je nejlepsi korenici smes, kterou si pripravis sama a vazne to neni zadna veda. Navic vetsina autoru korenicich smesi se zastavi u Pepre Cerneho a na ty skvele dalsi druhy pepru (a dalsich jednodruhovych koreni) nedojde. Delam to nerad, ale musim se priznat, ze od Antonina jsme meli vzdycky dobrou kvalitku. Mno a kdyz prijdes do jakekoliv asijske trznice (cim vetsi tim lepsi), tak tam spoustu toho koreni maji uplne cerstvou, ve forme zelenych listku. Treba tohle stoji par supu, da se to dat do vseho a naaadherne to voni (vietnamsky myslim neco jako RRRam nebo taky Tam). O dalsich nadhernych bylinkach by se dalo psat hodne dlouho. Korenici smes je vzdycky zbytecny kompromis.

  4. Pardon, odkazy neprosly, takze takhle?
    (http://www.koreni.cz/)
    (http://en.wikipedia.org/wiki/Vietnamese_coriander)

  5. Ha je tady jeste nejaky jiny Marek:-).
    Koreni se soli me taky stve a chapu to jako podvod. Cim vic jezdim do zahranici, tim mam vetsi pocit, ze je to podvod ryze cesky. Sul jist muzu ale vysledek si chci dosolit podle me chuti a ne podle maestra Vitany.

    Zvykl jsem si vozit ze zahranici koreni, nejprve to zacalo Reckem a tamnim korenim na suvlaky, tzatziky atd – sul tam neni, pak Italii, Francii, Belgii apod. Vsude tam neni problem mit smes koreni na cokoliv (maso, ryby, kure, gril) bez soli.


Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: