Libanonský chléb – co s ním

Dá se pořídít za poměrně malý peníz v různých super a hypermarketech libanonský chleba. Nebo arabský. Je obvykle umístěn u pečiva trvanlivého a je vyráběn ve variantě světlý a nebo tmavý.
Nechci vás unavovat jen samými neslanými a nemastnými jídly a tak nabízím zcela jiný pohled na zdravou stravu.
V první řadě se ujistěte, že máte doma dosti misek a mističek, protože ty budete pro toto jídlo potřebovat nejvíce. Dále je třeba zakoupit papriku, dvě tři rajčata, jemnou cibulku (jarní nebo šalotku), salát (ledový, hlávkový, římský, přijde na to, co máte rádi) a zakysanou smetanu, dva kelímky, prosím pěkně. Dále maso. Kuřecí, vepřové nebo krůtí, to je jedno. A samozřejmě ten arabský chleba, počítejte tři placky na hlavu.
Teď co s tím. Zeleninu rozkrájíte na malé kousky, salát natrháte a každou surovinu dáte do samostatné mističky, takže to u vás za chvilku bude vypadat, že se chystáte na natáčení pořadu o vaření :-).
Jednu smetanu vyklopíte do další volné misky a necháte ji tak, druhou smetanu ochutíte dle vlastního uvážení – ostrá, papriková, česneková, co vaše domácnost a žlučníky snesou. Zůstalo nám maso. Buď ho nacupujete nožem na děsné malé kousíčky (kuřecí, krůtí), nebo umelete nebo umixujete (vepřové). Co tam dáte za koření je čistě vaše věc, neškodí nic. Maso usmažíte na pánvičce, a protože už nemáte žádnou volnou misku, necháte ho tam, aspoň bude dále teplé.
Nyní servírování. Doporučuji každého účastníka vybavit dvěmi až třemi ubrousky. Na stole máme všechny misky se zeleninou, smetanou a pánvičku s masem. Před každého strávníka položíme talíř, a na posledním zbytku místa na stole máme v mikrovlnce ohřáté placky. Na prázdný talíř dáme placku, dle uvážení si ji každé potře jím zvolenou smetanou, nasype si na to salát, zeleninu a nakonec maso. Následuje artistický výkon – smotání placky- a následně už jen její ukusování, odtékání šťávy, upadávání všeho, protože každý si tam toho rve hodně, ale povšechně je to velmi dobré a lehké.
Můžete to udělat i dvakrát za měsíc, protože do placky si můžete umotat kde co. Je to výborné jídlo na picknik, kde můžete drobit přímo do trávy. Do krájení je také možno zapojit hosty, pokud mermomocí chtějí pomáhat. Rozhodně neváhejte vyzkoušet, je to dosti zdravé, i když to tak nevypadá a není v tom žádná čočka :- )

Advertisements
Published in: on 25 ledna 2009 at 22:50  2 komentáře  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2009/01/25/libanonsky-chleb-co-s-nim/trackback/

RSS feed for comments on this post.

komentáře 2Napsat komentář

  1. Krásně psáno!! Tečou mi z toho sliny a fakt se vyloženě těším až bude teplo a já si zajdu na piknik!! 🙂

    • O, dekuji, dekuji, pri trose dobre vule netreba cekat na teplo a lze provozovat i doma :- )


Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: