Zásoby

Shodneme se doufám na tom, že když chcete najít v okolí dlouho otevřený obchod, tak ho najdete. Že kdyby jste snad něco zásadního potřebovali, tak si dokážete opatřit tak během hodiny, hovoříme-li o potravinách a taky se doufám shodneme na tom, že zatím nám žádný válečný stav nehrozí, ani teroristický útok a že plynu máme dost. Tak mi tedy vysvětlíte, proč taková spousta lidí drží doma zásoby potravin, jako by nás měla okupovat vojska celého Blízkého Východu?
Na jednu stranu já chápu, že když je něco v akci, stojí to asi tak o deset korun míň, tak proč toho nekoupit víc, ale chápete, že tím na sebe přenášíte zcela vědomě riziko skladování? Uvědomujete si to? Deset kilo mouky na skladových zásobách vám doma váže peníze, který by se daly použít na něco zcela jiného. Chápete, že se vám to může zkazit, že vám to mohou sežrat moli nebo že vám může projít lhůta min.trvanlivosti?
Když někdy vidím ty kartony potravin v nákupních vozích (protože když koupíte šest, je to asi o tři koruny levnější na kuse), vidím, jak obchodníkovi mizí starosti vázaných peněz v zásobách, čož je dosti velký problém, já bych vám o tom mohla vyprávět zkazky. Drsné je, že si to zkousta lidí vůbec neuvědomuje a doma má malou večerku místo toho, aby těžila z toho, že doma nemusí mít skoro nic.
Už vůbec samozřejmě nehovořím o zmražených výrobcích, tak se cena za skladování násobí geometrickou řadou a mřažení, přátelé, to není na věky, to je jen na omezeně krátkou dobu a pak Bůh suď, jestli je to ještě jedlé.
Jistě, chápu – nakoupím kartón, nemusím nakupovat celý měsíce, ale pak mi řekněte, co tam ty lidi v těch supermarketech pořád nakupují? Na měsíce dopředu? Ale válka zatím není, tak nač to křečkování?
Přiznám se, že tomuto fenóménu jsem nepropadla, vyhovuje mi nákup tak na dva dopředu a pak by se vidělo, nemám tolik peněz uložených v jídle. Sice chápu, že nakupování v malém vyžaduje dosti hotovosti nebo vhodnou platební kartu a čas, ale ani
s jedním nemám problém, tak proč na sebe brát starosti prodejce, který neví, kam co dřív umístit. A to ještě lituji, že nemám
v blízkosti nějakou zeleninovou tržnici nebo rybárnu (ale o tom někdy jindy), to bycho chodila nakupovat denně. Ať už se na nakupování díváte jakkoliv, doufám, že vás to aspoň bavím. Mě určitě.

2 komentáře: „Zásoby

  1. Kdo nakupuje pro jednu-dvě osoby, eufemisticky řečeno „nemá co dělat“ (neboli bydlí v pohodlném nájemním bytě a nemá děti), a obvykle se doma stravuje jen na večeři – ten si samozřejmě může dovolit nakupovat denně nebo obden.
    Až budete jednou nakupovat pro 6-8 lidí, mít k tomu na starosti vlastní barák a školní děti, a odpoledne po práci rozplánované na minutky – přijde vám každá minuta strávená nakupováním jako obskurní žrout času, a budete se tento proces snažit zracionalizovat. Tedy nakupovat pokud možno jednou za měsíc, v nějakém velkoobchodu, nakupovat po kartonech (které stejně spotřebujete v rámci jednotek týdnů, takže žádné velké zásoby), využívat slevy zejména množstvení (ušetřit dvě koruny za týden není tak lukrativní jako 27×2 koruny denně). Zjistíte si nemůžete obden dojít koupit jednu čerstvou mrkvičku a tu si v klídku oškrabat – ale že spotřebujete pět kilo kostičkované mrkve za týden, což se nedá dělat jinak než jí koupit v makru desetikilový karton a narvat ho do mrazáku. Obsah mrazáku (180l) kompletně vyžerete zhruba za 5 týdnů, takže při nakupování jednou za měsíc v něm neustále cyklujete potraviny pro skutečně krátkodobé skladování. A moderní mrazák má denní spotřebu kolem 300W tedy jednu korunu českou – čím budete starší, tím důležitější pro vás bude čas než peníze.

    1. :- ) vlastni byt, zatim zadne deti, takze si ten luxus budu jeste chvilku dopravat – nakupovat obden. A doufam, ze do te doby, nez nas bude sest az osm se tu zavedou ruzne donaskove sluzby, takze to bude po kartonech objednavat pres internet.
      Nicmene diky za nazor z opacneho bitevniho pole

Napsat komentář