Průlet obchodem

Zdravě jíst, zdravě vařit, toť velí trendy dnešních dnů. Pokud se k tomu přidá i lékař, nezbývá než jeho vůli respektovat a začít hlavně zdravě nakupovat. Protože ať je bůček sebelepší jídlo, rozhodně z něj nic dietního neuvaříte. Zdravý nákup, to ovšem není žádná sranda. Všude číhají nástrahy. Mají podoby malých písmenek na potravinách, cizojazyčných textů anebo zkrácených otvíracích hodin.

Proto přicházím dnes s krátkým receptem co nakoupit, aby jste měli z čeho zdravě vařit. Protože je téměř každý super market nebo samoška nebo pulťák uspořádán jinak, vezmu po to sekcích a vy si to pak uspořádáte podle svého obchodu, dobrá?

Úsek první – zelenina a ovoce. V sekci zelenina můžete vklidu nakoupit cokoliv, co vás baví. Papriky, rajčata, cibuli, pórek, růžičkovou kaputu nebo ledový salát, je to úplně jedno. Ovoce je trochu sladké, někdy trochu hodně, takže zde je potřeba vybírat. Rozhodně neprohloupíte s grepy, klementikami, slívami, ananasem, jahodami a fíky. Ač se to nezdá, jablka a pomeranče jsou poměrně kalorické, takže s těmi opatrně.

Maso a masné výrobky. Dětská šunka ano, dětské párky ne. Kuře ano, krůta ano, ryby – jakékoliv, samozřejmě profláklým pangasiusem nemáte co zkazit. Zapomeňte na salámy, paštiky, tlačenky, to uz jsou hotové slané a tučné výrobky, rozhodně nebrat.

Sladkosti jsou velmi lákavá část, a proto bych se jí až zas tak nevyhýbala, ať si mozek nemyslí, že ho chcete o něco ošulit. Doporučuji zakoupit „vysokooktanovou“ čokoládu – tedy tu, co má hodně procent kakaa, začínejte někde u 60% a výše. Je to dobré, je to sladké a stačí vám kousek po večeři. Nebo k rannímu kafi.

Pečivo je velmi voňavý úsek obchodu, takže zde vyhledáme chléb typu moskva nebo hodně žitný. Není tak kalorický jako pšeničný, déle vám vydrží a je v něm méně lepku. Všechno ostatní necháte stranou, pokud máte dost peněz, zakupte ještě nějaké celozrnné houstičky, chlebánky apod., ale dle mého je to fakt drahé jak sviňa, takže s mírou…

Suché věci – bereme rýži, nejlépe celozrnou, případně basmati, ovesné vločky, všechny lušteniny, celozrnnou mouku, žitnou, pšeničnou nebo i špaldovou, však on se už k nim nějaký ten recept najde. Jestli půjdete do bio nebo ne je čistě na vás a vaší přítelkyni kreditní kartě. Pokud máte pocit, ze bez buráků nepřežijete, kupte si nepražené nesolené a pak vás na ně chuť určitě přejde. Cukr vezměte třtinový nebo ovocný nebo hroznový, nečím přece jen čas od času musíte sladit.

Zůstavají mlečné záležitosti. Tedy – sýr berte třicítku a méně, madeland light mají prakticky všude a takový ten – krájený bochník krkonošský taky, tak šup s ním do košíku. Vítány jsou kyška, podmáslí, kefír, acidofilní mléko, dále jogurty. Jogurt – to je když je tam jen mléko, mléčná bílkovina, živé kultury. Nic jiného tam opravdu nepatří (želatina, cukr). Spolehlivé jsou Klasik od Olmy a Selský od Holandie, hovoříme samozřejmě o bílých jogurtech. Mléko dle uvážení, jen nezapomeňte – to, co je tetrapaku už moc není mléko, dále smetanu 11%, zakysanou smetanu méně jak 10% tuku. Překvapivě nízkotučné jsou tvarůžky a sýr Stříbrňák, který má opravdu jen 30% tuku a je fakt dobrý. Tím bych to asi zakončila.

Vozík či košík už i tak je prasknutí, pokud by jste přidali ještě slunečnicový olej, nic špatného se nemůže stát. Nákup by vám měl zabrat tak půl hodinky, ale když si proškrkáte seznam a necháte jen to, co vám vyhovuje, za deset minut by se to dalo zvládnout. Pozor – nakupujete spíše suroviny, takže pak ještě hupky dupky na internet a mrknout, co z nich kdo vaří. Přeji hodně zdaru.

Advertisements
Published in: on 9 Březen 2009 at 22:32  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2009/03/09/prulet-obchodem/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Komentáře: 5Napsat komentář

  1. 🙂 je to dobrý, ale asi jako příloha ve fronte heute. kdo to bude žrát??? a co bude pak k jídlu?

    • Pokud jste vyznavac bucku, sadla a masla a nehodlate v nejblizsi dobe snizit z nejakeho duvodu svoji hmotnost, je pro vas tento clanek ciste informativni, jak to nikomu nenutim :- )

  2. Netřeba jen bůček – i když ani proti bůčku (libovějšímu, neuzenému, mírně solenému) v nikoli nepřiměřeném množství, nemá normální doktor námitek.
    Ne všechno co je nechutné a bez chuti, je taky automaticky zdravé.
    Takže po sekcích?
    Zelenina. V tuto dobu převážně přehlídka karcinogenních plísní a smrtících pesticidů (skladovaná), a nebo dusitanů a etylénu (rychlená) – lepší je mražená.
    Podobně tak ovoce zejména dovozové bude přehlídkou a vydatným zdrojem bifenylu, orthofenylfenolů, thiobendazolu, polyetylénových vosků třídy (E 914) a dimethylpolyxiloxanu. A samozřejmě opět etylén.
    Maso a masné výrobky – s omezením uzenin a preferencí ryb lze souhlasit, lidské tělo však nezbytně potřebuje i sůl a tuky. Vodítkem u masných výrobků může být zejména cena – když kilo kvalitního masa stojí stovku, špekáčky za dvacku/kilo vedle masa nepochybně ani neležely – naopak kvalitní „xichtová“ tlačenka z libového ovaru a přírodní nesyntetické želatiny, nebo paté z opravdických jater, nemůže nikomu ublížit.
    Sladkosti nekomentuji, považuji je za obecně zbytné, a osobně miluji 99% čokoládu na chuť nikoli pro zdraví. Daleko nebezpečnější u čokolády ale není (negativní) obsah kakaka – ale plnidlo kolik čeho čokoláda obsahuje vedle toho kakaa. Rozhodně jsou lepší oříšky a hrozinky ve 20% mléčné čokoládě – než 60% čokoláda ve které zbývajících 40% tvoří ztužený palmový tuk.
    Posedlost tmavým pečivem je moderní, nikoliv však doložená výpočtem. Špatné není bílé pečivo – ale pouze takové bílé pečivo, které je za účelem zvýšení hmotnosti a snížení ceny plněné nekvalitními tuky, syntetickými kypřiči, a mletou sádrou (ano, sádrou). Kvalitní bílé pečivo je zdravější než nekvalitní tmavé – bílá mouka obsahuje samozřejmě méně vákniny než špaldová nebo otrubová, ale při vyvážené stravě nemůže vláknina chybět. Například typicky chléb typu moskva nebo tzv „celozrnné“ pečivo je dnes obvykle barvené barvivy a ne typem mouky, když se podíváte na lejblík je v něm 3% žitné mouky a zbytek je jen chemie.
    BIO to je taky dobrý futrál, zajímavé je na něm zejména to, že u nás nemá normu, takže v podstatě BIO je vše co někdo na to nalepí takovou cedulku a někdo jiný je ochotný to koupit za dvojnásobnou cenu. Zeptejte se biozemědělců, zda nestříkají opravdu vůbec a nebo jen v noci – zeptejte se zpracovatelů a balíren, kolik bioproduktů se liší jinak než futrálem. V některých zemích je BIO chráněná známka která má obsah, m.j. si tam spotřebitelské svazy vynutily např i že bioprodukty se nesmí převážet (tedy tzv.výroba kolem komína, žádné moravské biosýry v praze neexistují).
    Rady typu „když máte chuť na buráky, kupte si je hnusné“ – no to je asi jako „když máte chuť na biftek s tatarkou, dejte si kuřecí prsa s jogurtem“. Nikomu neberu aby se vzdal chutí, ale některým lidem tyto smysly ještě fungují. Osobně bych před neslanými nepraženými buráky dal přednost polystyrenu, ale neříkal bych že to žeru namísto buráků.
    No a sýry – třicítku a méně, mňammňammňam, syntetické sýry bez chuti, vyrobené bez mléka ze soji a rostlinného tuku, o jejichž označování jako „sýr“ se občas vedou spory . . . . Ano, lze z kávy odstranit kofein, udělat z toho hnědou břečku, a nazývat to dekofeinovanou „kávou“ – taky existuje cukr bez sladké chuti, neuzená uzenina, a sýr ze ztuženého palmového tuku. Každému dle potřeb, ale se zdravím bych byl opatrnější.

    Ono se tak u nás říká – ti lidi co se tzv snaží žít zdravě, oni nežijí déle. To jim jen tak skurveně dlouhé připadá . . . .
    jinak nic ve zlým 🙂

  3. dva extrémky (článek a poslední reakce)- ale ne tak extrémní, jako jinde. Takže bych obecně zjemnil jen ty „palmové sýry“ (blbost) a neexistenci normy u českého BIA (taky blbost). Obecná rada – číst složení. Pokud je na 30% sýru složení mléko a mléčné kultury, nemůže tam být nic palmového. Mimochodem palmový tuk je něčím špatný? já se dočetl, že ztuhne svévolně, tudíž ho netřeba jedovatě ztužovat jako jiné tuky a měl by mít zhruba půl napůl nayscené i nenasycené mastné kyseliny, což nezní špatně. Závěrem staré moudro… všeho s mírou 😉

    • Myslim, ze palmovem oleji je spatne to, ze se kvuli nim kaci destne pralesy…
      Rikaji ti ruzni Deti Zeme a podobne organizace…


Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: