(U)Dušený králík

Další králík, téměř danajský dar od příbuzných z Moravy? Že byste nejradši někoho zaškrtili? A což takhle udusit? Například toho králíka. Snadná pomoc, zde je recept, který je tak jednoduchý, že se do něj může pustit nejeden muž.

Co je třeba. Nejdříve zjistíme, zda naše domácnost obsahuje nějakou dusící nádobu. Pekáč s víkem nebo pánev s poklicí, která se může dát do trouby. Pokud ano, máme téměr vyhráno. Pokud nic takového doma nemáme, na celou akci se buď vykašleme nebo si něco vhodného příležitostně pořídíme a pak se k tomu receptu vrátíme. Dále potřebujeme toho králika, kterého necháme přes noc v ledničce rozmrazit. Dále jedna cibulka, tři stroužky česneku, kousek rozmarýnu a deset deka anglické slaniny. Ano, bude to lehce mastnější, ale zase to použijeme i jako solidlo, tak nebojte. Pak ještě kmín, a to by bylo vše.

Postup je poměrně jednoduchý. Nakrájíme nadrobno cibulku a slaninu. (U slaniny se zastavím – je třeba v obchodě zakoupit takovou, co je prorostlá – tedy – je tam maso i špek, a kdyby tam bylo víc toho masa, bude to lepší.) Slaninu dáme na pánvičku jako první a snažíme se zní získat nějaké sádlo, na kterém následně orestujeme cibulku. Když je to moc suché, přidáme pár lžiček oleje, ať to není suché a následně na to dáme toho králíka vcelku a trochu ho osmažíme zleva i zprava.

Pokud je pánvička ta nádoba, ve které budeme dusit, necháme králíka ležet, podlijeme vodou, přidáme kmín a na plátky nakrájený česnek, přilopíme a dáme do trouby. Pokud jsme pánvičku používali pouze coby restovací nádobu, přendáme králika do pekáče a následně je postup stejný.
Dle velikosti králíka dusíme tak hodinku a půl, aby to bylo hodně měkké. Podlívat není třeba, jak se tam ta voda vypařuje a zase skapává, polívá se to samo.

Až dodusíme, tak králíka rozporcujeme, položíme zpátky do šťávy, odložíme do teplé trouby. Během pečení bylo dost času udělat přílohu. Vařené brambory nemohou nic zkazit, a když k tomu ještě stihneme udělat lehké kysané zelí, čeká nás poměrně slušný nedělní oběd. Místo brambor lze udělat bramborové noky anebo knedlíky, ale to nechávám čiště na vás. Tak zdar králíkům.

Published in: on 19 Březen 2009 at 23:06  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2009/03/19/uduseny-kralik/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Komentáře: 3Napsat komentář

  1. Petro, to je ale nejapna poznamka o tom, ze to zvladne kazdy muz implikujici, ze muzi neumi varit. Ja jsem si jist, ze ja varim lip nez ty 🙂 a kdybych mel restaurant, i toho michelina bych mel 🙂

    • … jsem tim chtela rici, ze i muzi mohou recept docist do konce, ci snad vyzkouset… odvahy jsem chtela dodati… nikoli se dotknout jesitnych muzu :- )
      Nepochybuji i tom, ze varis lip nez ja :- )

  2. Králík se (podobně jako mnohá jiná masa) výtečně udusá v tzv římském hrnci, jinak keramickém pekáči s neglazovaným víkem. Maso zkřehne parou ze zeleniny, a brambory se zeleninou načuchnou sosem z králíka. Nakonec se může trochu grilem bez šturcu přiošlehnout kůrka.
    Jednou z nesporných výhod tohoto pekáčku jest i to – že se daj na dno dát (syrové) brambory, na ně nebo do druhého kouta zelenina (ba i zelí), navrch se naskládá maso, a celé se to šupne na 100 minut do trouby – a to je vše. Pokud má trouba časovač na vypnutí, takové vaření zvládne i ženská . . .


Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: