Stará dobrá hrstková

Hrstková polévka je něco, čím zabijete dvě mouchy jednou ranou. Rána první – jakou polévku uvařit, když už jste měli doma hrachovou, čočkovou a fazolovou, ale luštěninová být z nějakého důvodu být musí, druhá rána je čistě ekonomická – prostě polívka, na kterou v konečném důsledku potřebujete asi tak dvacku. Ještě se hodí ji uvařit, když máte ve spižce zbytky a nevíte, co s nimi.

Postup je velice jednoduchý. Sesbíráte zbytky luštěnin, která máte doma. Pokud doma zbytky nemáte, doporučuji navštívit potraviny, kde takového potraviny rozvažují a od všeho koupit 50g, to z vás bude prodavačka pořádně urvaná… Vhodné luštniny – hrách, půlený nebo celý, zelený nebo žlutý, je to jedno, fazole, můžete tam dát i azuki, ty velké barevné, nebo ty malé bílé, čistě dle vašich preferencí, stejně tak čočku, pokud máte dokonce loupanou červenou, tak ji tam vražte taky, ať je to pěkně zahuštěné. Odměřování probíhá pomocí ruhou – tedy z dlaně uděláme mističku, nasypame tam hrstku luštěnin a ty následně nasypeme do připraveného hrnce s vodou, kde to necháme přes noc namočit.

Následně vaříme asi tak 30-40 min, kdo má papinův hrnec, tak dle zkušeností. Já jsem zvyklá vařit to ještě s mrkví, cibulí a petrželí (celerem), takže je to takový dosti zeleninový vývar, ale proč ne. Samozřejmě, jak jsme se dozvěděli z poznámek pana Jezevce, vařme se saturejkou, skrzevá větry, dle osobních testů souhlasím – pomáhá to.
Po delší půlhodince vyzkoušíme jednotlivé komponenty vaření, jak je co měkké. Pokud se vám to zdá přiměřené uvařené, můžete na posledních 7-8 přidat ještě rýži, ona stejně dojde sama a trochu se rozšklebí, ale to vůbec nevadí.

Následuje dochucování. Kdo může, osolí, dále se hodí česnek, pepř, majoránka a pokud jste zvyklý, trocha octa (tak čajová lžička) nemůže škodit. Zeleninu tam nakrájejte dle uvážení, mrkev určitě, ten zbytek podle toho, co členové ještě snesou (hádám, že celer bude asi největším problémem).

Polévka je nejlepší na druhý den, je to lehké (všiměte si, žádné moukové zahušťování), dá se podávat i jako svačinka nebo večeře a pěkně vám to pročistí střeva i spíšku.

Advertisements
Published in: on 27 dubna 2009 at 08:19  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2009/04/27/stara-dobra-hrstkova/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentNapsat komentář

  1. taková polévka je suprová, celer se do ní hodí, a ještě lépe kus hovězi klišky od žebra.
    taky se mi osvědčilo rozdělit hrstky zhruba napůl – jednu půlku vařit půl dne (no ano, s tou flákotou, vyvařená voda ze zeleniny fakt žádnou chuť nemá, a délkou vaření jí nezíská) – pak výsledek rozsajrajtovat i s kořením majolkovým tyčovým mixerem, dodat druhou půlku hrstek a tu už povařit jen stručně.
    zahuštění do-měkka-uvařenou a rozmixovanou zeleninou je velmi oblíbená polévka, a někomu víc chutná když je zeleninka přecejen křupavější, takhle je tam tedy obojí.


Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: