Vepřové otázky

Nemohu nezačít jinak než krátkou emailovou konverzací mezi mnou a mým mužem:
„Zlato, v sobotu máme na oběd ten segedín, a v neděli otázky“.
Vrátí se mi e-mail s jediným slovem: „Otázky?“ Dívám se, co je to za blbost, proč otázky, načež zjistím, že jsem místo ocásky, napsala otázky. Jak milé.

Vepřové ocásky zakoupíme povětšinou v masném krámu alias v maso-uzeninách a kilo stojí asi tak šedesát korun. Kilo je asi pro dva lidi. Na vepřovém ocásku je totiž velmi jemné masenko a kus chrupavky (asi) a kost (určitě). Maso od kosti obecně patří k těm nejlepším (vzpomeňme žebra), a ocásek je opravdová lahůdka. Mamka říkala, že nám z něho dělala řízky, když jsme byli s bráchou malí, takže je to opravdu jemné.

Jak postpujeme – ocásky osolíme, očesnekujeme a posypeme grilovacím kořením a trochu poolejujeme. Vložíme do pytlíku a necháme tak dva dny marinovat v ledničce.
Následně vyjmeme z pytlíku, vložíme do pekáče (bez pokličky), posypeme jednou celou na kostičky nakrájenou cibulí (1 cibule=2 dospěláci), trochu okmínujeme a podlejeme vodou. Śoupneme to do trouby, která už je trochu vlažná a pečeme tak na 230 stupňů – řekněme 40 minut, pak vyzkoušíme, zda je to měkké a případně to ještě tak deset minutek doděláme. Vypneme troubu a v tom horku to necháme tak trochu dojít, odpočinout. Vypeče se z toho nějaká šťáva, takže to bez okolků můžeme podávat s pečenými bramborami v troubě, nebo s chlebem. Hodí se k tomu okurek nebo kysané zelí. Výsledkem budete dozajista příjemně překvapeni a určitě si to příště zkusíte i uvařit.

Protože doma vládne stále lehká slanná dieta, místo „posolíme“ jsem to potřela česnekovou pastou. Rozhodně to nebylo k zahození.

Advertisements
Published in: on 28 dubna 2009 at 21:37  Napsat komentář  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2009/04/28/veprove-otazky/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: