Čajová patina

Čajová patina je taková poměrně hnusná usazenina, která se vám udělá v hrnku, když si do něho vaříte čaj a vymáváte ho jen vodou. Tak totiž velí čajové pokyny – aby čaj nechutnal po jaru, hrnek vypláchněte toliko vodou. O tom, jak vyrobit kvalitní čajovou patinu existují v knihách o čaji celé kapitoly a pravověrní pijani čaje o tom ví své. Zejména pak o čase, který je na vytvoření patiny potřeba. Své o tom vědí i v čajovnách, kde si mohou dovolit mít na každý čaj jiné nádobí a opravdový čajař ví, že když dostane špinavou čajovou misku (myslím o té čajové usazeniny), a konvička vevnitř není vydrhnutá až na glazuru, že je na správném místě.
Získat ovšem pochopení pro toto například v domácnosti s babičkou, to je úkol nelehký. Jedna z metod, jak čajovou patinu získat, je nechat v hrnku čaj tak dva tři dny odstát a ono se to dost pěkně zabarví. Dá se to opakovat několikrát za sebou. „Krásná“ nahnědlá barva pak jde poměrně ztuha dolů, jak mi říkala babička, když mi donesla bílý vyleštěný, vydrhnutý hrnek do pokojíku… Co naplat, mohla jsem se jen nadechnout a poděkovat. Příště už jsem pak klidila vše, co by mohlo být její potenciální kořistí k umývání.
V „nové“ práci jsem si také založila krásná čajovou patinu ve svém krásném čajovém hrnku (je to pěkná soupravička z Číný s porcelánovým sítkem a takovým odkládačkem na to sítko, hrnek je červený s černým drakem). Patina radost pohledět. Jaké bylo mé nedávné zklamání, když jsem hrnek objevila na kuchyňské lince vydrhnutý paní uklízečkou… Achich. Od té doby si dávám sakra pozor, abych ho neuklízela do kuchyňky, protože už jsem na dobré cestě to mít vevnitř černé jako bota a čaj zase chutná jako čaj ne jako jar.

Advertisements
Published in: on 1 června 2009 at 08:48  2 komentáře  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2009/06/01/cajova-patina/trackback/

RSS feed for comments on this post.

komentáře 2Napsat komentář

  1. No jo, to znám – před naší uklízečkou své čajové náčiní pečlivě střežím, ale občas přece jen zapomenu a to pak můžu začít patinovat nanovo…

    P.S. Jaké jsou tvé oblíbené čaje?

    • Oblibene caje – cejlon velkolisty, gunpower, zeleny s jasminem, earl grey (se smetanou) a matovy/medunkovy s medem.


Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: