Babiččina houbovka

Tuhle houbovka nám vařila babička, když jsem trávili prázdniny na Vranoské přehradě. Okolo zůstaly ještě nějaké lesy, sem tam rostly houby. Protože oblast byla pořád plná chatařů a týdenních zájezdů, hub bylo pomálu. A babička, znalkyně kde čeho, brala co bylo. Jedlé holubinky, suchohřiby, sem tam se našel koloděj a tak vůbec. A to je také základem omáčky – různé houby. Čím vím a čím od sebe odlišné, tím líp.
Takže – na litr omáčky asi půl kila hub. Rozhodně se nebraňte žampiónům, které doplníte z vlastních (byť sušených) zásob. Houby se nakrájejí, případně sušené namočí, popřípadě pokud máte zmrazené, tak je vytáhněte ven. Do hrnce se nalejte asi půl litru vody a přidajte prakticky veškeré houby, které máte. Mražené pustí vodu, s tím počítejte, a pokud to děláte i ze sušených, nalejte tam i tu vodu, ve které se máčely. Dále se do vody přidá: Jeden bobkový list, dvě až tři kuličky celého pepře, stejně tak nového koření. Dále tymián, saturejka, můžete trochu libečku. Jemně se to osolí a vaří asi deset minut na mírném ohni. Tedy – žádné předsmažení hub, jen se to pěkně nechá vařit. Zatím si připravíte jednu smetanu s 12% tuku, do ní rozmícháte dvě lžíce hladké mouky a tu vlijete do vařící se omáčky. Vařte dalších pět minut na úplně malém plameni, až se mouka pěkně rozvaří, ale v principu to bude více tekuté než husté. Po pěti minutách vaření ochutnejte, trochu případně přisolte a je hotovo. Kdo má raději kyselou, okyselí sobě.
Jí se to s bramborem a vařeným hovězím nebo vajíčkem na tvrdo.
Brou chuť.

Reklamy
Published in: on 6 dubna 2010 at 20:02  5 komentářů  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2010/04/06/babiccina-houbovka/trackback/

RSS feed for comments on this post.

komentářů 5Napsat komentář

  1. No, ten tymián a saturejka z toho dělá houbovku někde od Neapole, ale proč ne. Proti gustu žádný dišputát.

    • sice to tak vypada, ale vezmeme-li v úvahu fakt, ze je to take stare ceske koreni, vrati nas to pekne zpet do doby Prvni Republiky…
      …je to fakt dost zajimave, kdyz se to chutove spoji s temi houbami, pochopi, kdo vyzkousi…

  2. Dobrá, tak to vyzkouším, sušených máme po loňské nadúrodě víc jak dost.

  3. Tak jsem to včera uvařila a protože jsem nečetla tento zapomenutý recept, tak jsem tam popaměti dala tymián a oregáno. Nemělo to i tak chybu, mělas pravdu.

  4. Mimochodem letošní úroda je ještě větší, nosíme koše a několik sklenic pravých hřibů už je nasušeno.


Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: