Návštěva 3x jinak

Návštěva první – Rodiče
Ano, ano, je to takový ten rodičovský syndrom, že za nimi děti žijící v Čechách nejezdí na Moravu DOST ČASTO. Otočeno je to pak ještě absurdnější – rodiče žijící na Moravě prakticky vůbec nejezdí za svými dětmi žijícími v Čechách. V Praze. Nejinak to je (bylo) s mými rodiči. Neviděli jsme se od půlky února, byl konec dubna a my pořád ne a ne jet domů. A tak stesk rozehrál organizační struny, rodiče napsali: Přijedeme a tak přijeli. V pátek a v sobotu jeli domů, zase. Přivezli parádní brambory a jabka, skvělé zásoby mraženého ovoce do šuplíku mrazáku, dále prachy dárky k narozeninám a sebe. Měli navigaci, takže nepřijeli pohádaní a zpocení jako koně. Celá návštěva proběhla kulturně, civilizovaně, dělala jsem hovězí na houbách v novém papiňáku a pouštěli jsme jim fotky na televizi ze starých dovolených. Super. Byla jsem fakt ráda, že to tak pěkně šlo a doufám, že to zase někdy zopakují.

Navštěva druhá – Afrika zblízka
Mám v práci kolegyni a ta se přestěhovala a má krásný nový podnájem na úrovni a bude tam bydlet se svým přítelem. Pozvala nás na malou kolaudaci a slíbila, že vařit bude její přítel. To je sice samo o sobě příjemné a nezvyklé, ale přítel je z Afriky, je černý jak bota a je z Ghany. A uvařil nám jejich tradiční jídlo – FouFou (čti fufu). Je to příloha, něco jako bramborová kaše děsně dlouho vařená. Vypadá to trochu jako bramborové těsto na knedlíky před uvařením. Chutná to magicky tajuplně. K tomu jsme měli buď vepřové nebo hovězí v červené pálivé omáčce, do které byla přidaná uzená treska. Bylo to pálivé a výborné. Když jsme to jedli (tradiční je jíst to rukou, já jsem nehodlala svůj příbor odložit ani náhodou), stavil ke přítelům kámoš Kuku. U stolu nás sedělo šest, žádné volné místo tedy nebylo. Kuku dostal talíř, fufu a to maso, sedl si někam na pohovku a vklidu to snědl jako by se nechumelilo a pak se omluvil a zase šel. No, trochu nezvyklé na naše poměry, ale bylo nám vysvětleno, že tak je to normální a že už tu byl ráno (asi na snídani). A že normální, že se nesedí u stolu, každý sedí, kde chce. A to je na těchto setkáních to pěkné – tohle vám totiž jen tak v žádném cestopisu neřeknou a nenapíšou.

Návštěva třetí – Počítačový pan doktor
Doktor přišel v půl jedenácté a celou dobu se tvářil, že se operace zdařila a pacient zemřel. Tak to vypadalo i s počítačem. Černá obrazovka, žádné známky oživování, nic. Hrůza. S mým mužem celý den chodili jako dva lvi v kleci od ničeho k ničemu, protože hard disk prostě odmítl spolupracovat a hotovo dvacet. Počítačového doktora přítelkyně dorazila před jednou krásná jako obrázek a jídlo bylo na stole prakticky za pět minut. Dělala jsem minestrone, brambory s grilovaným marinovaným masem v troubě a jako zákusek jsem podávala ořechový koláč lehký jako vánek s malinovým oslazeným tvarohem. Když jsme to snědli, všichni vypadali dost spokojeně/najezeně a tak myslím, že jsem uspěla. Počítač sice dál stávkuje, ale oba od nás odcházeli spokojení a co víc bych si mohla jako hostitelka přát…

Published in: on 3 Květen 2010 at 09:45  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2010/05/03/navstevy-3x-jinak/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Komentáře: 4Napsat komentář

  1. Můžeš, prosím, zveřejnit recept na grilované maso? Začíná doba grilování a receptů není nikdy dost. Díky!!!

    • Recept – na 750g masa (čtyři tlusté plátky poměrně libové krkovice) – jedno vajíčko celé rozšlehat s vodou (tak 0,4dcl), přidat dvě lžičky hořčice se zeleným pepřem včetně těch kuliček zeleného pepře, dvě lžičky oleje – já jsem dala řepkový (anebo slunečnicový), jednu lzičku malinového octa (nebo jiného octa, který má v sobě popisek, že se hodí k masům) (NE naše klasika kvasný), mletý pepř červený, na špičku chilli a lžičku červené mleté papriky.

      Celé se to pěkně ušlehá do středně husté směsi, maso se v tom obalí a uloží do ledničky přes noc. Následně – jsme-li bez grilu – jak to leží a běží vyklopíme na pekáček, šoupneme do trouby, tu zapneme na gril a na 150st.Celsia grilujeme tak hodinu a půl.

      Hořčice je slaná sama o sobě, není nutné maso dále solit, je to velmi jemné a dobré.

      • To vypadá hóóódně dobře, díky, udělám to při nejbližší příležitosti.

    • ještě bych měl jeden námět na grilování:
      to se takhle vezme kuře, vykostí, a nadije se nádivkou z jater a kaštanů. pak se vykostí kačena, a to kuře se do ní narve. pak se vykosí husa a narve se do ní ta kačena. pak se vykostí krocan a narve se do něj ta husa. nakonec se vykostí prase a narve se do něj ten krocan. pak se to celé ugriluje a krájí na plátky.


Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: