Jablečný mošt

Naši, když koupili barák kde jsem vyrůstala, koupili k němu také zahradu. Můj děda, kterého si už vůbec nepamatuju, byl takový Mičurin v dobrém slova smyslu a polovina stromů byla v zahradě roubovaných. Myslím – doma roubovaných. Na kmínek něčeho divokého narouboval něco více ušlechtilého a ono to dohromady moc pěkně drželo. Nezřídka byly na jednom stromku rouby dva až tři. Ať bylo sucho nebo mokro, vždycky se nějaká jablka na zahradě našla a na zemi samozřejmě nejvíc. Sbíraní spadlých jablek je sice otrava, ale co následovalo pak, to byla lahoda.
Otec, asi ještě s dědou, postavil drtič na jablka a z dob vinařských zůstal doma lis na hrozny. Takže bylo jen dílem odpoledne jablka oprat, rozdrtit a vylisovat a na světě byl luxusní jablečný mošt. Nejlepší byl samozřejmě z nějaké staré sklinky a s ještě trochou trávy nebo kusem jablka, co tam propadl. Ať to byl kyselé sebevíc, pořád dobrý. Obvykle bylo vylisováno tak pět litrů, to jsme za víkend vypili, pěkně jsme se z toho víte co a byl na 14 dní od jablek pokoj. A pak zase nanovo.
Musím přiznat, že mi to docela chybí. (Neplatí pro sbírání jablek.) Na pořádný jablečný mošt za rozumnou cenu nenarazíte jak je rok dlouhý a to, co předvádějí velkododavatelé, to prostě není ono. Loni na dovolené jsme natrefili na Moštovnu Lažany (proklik na web) a je to skoro ono. Je to zakopané jako ti vlastenci, okolo jen samé jabloňové sady a pak malá kancelářička, a pro objednávku si jdete do skladu. Litr vyjde cca na dvacku, v obchodní síti pak na zhruba 25-30 korun. Viděla jsem to v bio kvalitě od jiného výrobce v bio obchodě za pade, případně hruškový za 40. No, dejme tomu, ale že bych se po tom za tu cenu hnala…

Takže když mi nedávno moje kolegyně H. půjčila odšťavňovač, jeden den jsem věnovala jablkovému džusu a ztrestala pár jablek úplným ošťavněním, čímž jsem se k domácí výrobě přiblížila asi nejvíc. Co naplat, jablka jsou jablka, to se s pomeranči prostě nedá srovnat…

Published in: on 4 Březen 2011 at 14:18  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://brouckoviny.wordpress.com/2011/03/04/jablecny-most/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentNapsat komentář

  1. doporučuji L´Equip Pulp Ejector.
    vynikající domácí džusík s minimálním odpadem a hlavně velmi jednduchým čištěním přístroje, dá se udělat pár jablek každý den.


Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: